08-02-2019 eKurier | Kurier Plus
Z księgarskiej półki
W kuchni mam i babć
Monika GAPIŃSKA
Pani od obiadów
Gdyby żyła obecnie, pewnie rzucałaby garnkami i sprawdzała czystość w kuchniach podczas telewizyjnych rewolucji, niemal jak Magda Gessler. Mowa tu o Lucynie Ćwierczakiewiczowej - królowej polskiej kuchni, której sławę i majątek przyniosły kulinarne poradniki. O jej bestsellerze pisał Bolesław Prus: „do zawarcia małżeństwa niezbędne są trzy warunki: pełnoletniość obojga, ich wolna, nieprzymuszona wola oraz… 365 obiadów za 5 złotych Ćwierczakiewiczowej". Niedawno na półki księgarskie trafiła książka o niej pt. „Pani od obiadów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Historia życia" Marty Sztokfisz.
To pasjonująca opowieść o kobiecie uczącej nowoczesnego patrzenia na świat i kuchnię, która szła szturmem przez życie, podbijała serca i żołądki, słynęła z ciętego języka i skutecznej autopromocji. Miała taką samą ilość przyjaciół, jak i wrogów.
...Pozostało jeszcze 80% treści
Pełna treść artykułu dostępna po zakupie
eKuriera
z dnia 08-02-2019